Історія факультету

Факультет Інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу сьогодні:

це потужні навчально-методична, науково-практична платформа та професорсько-викладацький склад;
це талановита і креативна, цілеспрямована і творча, весела і ерудована студентська молодь з активною життєвою позицією.

Наша місія полягає у наданні якісної освіти, зорієнтованої на формування базових і інноваційних фахових компетенцій майбутнього спеціаліста, розвитку яскравої цілеспрямованої особистості, що є гарантом ефективного працевлаштування і кар’єрного зростання.

Історія факультету, його структура тісто пов’язані з минулим і сьогоденням країни, Одеси, Одеської національної академії харчових технологій, основні віхи і зміни зумовлені викликами часу, необхідністю вирішення актуальних задач і проблем для процвітання регіону та якісного життя населення.

Одеса – «Південна Пальміра», «Перлина Чорного моря», заснована в 1794 р. як місто-порт, торгівельний центр, в якому стрімко розвивались промисловість, насамперед зернопереробна, харчова, ресторанно-готельний бізнес.

2020-04-29_1109

Розвиток агропромислового комплексу, харчової та інших галузей промисловості, відкриті підприємства потребували спеціалістів. Відповідаючи на виклики часу, в 1902 р. було засновано Одеську Школу мукомелів.

За майже 120 років Одеська Школа мукомелів з 30 учнями розвинулась до  Одеської національної академії харчових технологій з контингентом до 6500 осіб, підготовкою здобувачів вищої освіти за рівнем «бакалавр» по 45 спеціальностям, «магістр» – 23 спеціальностям, а також аспірантурою та докторантурою.

Зростання в Одеській національній академії харчових технологій контингенту здобувачів вищої освіти, розширення спектру спеціальностей і напрямків підготовки зумовлені, з одного боку, визнанням академії як лідера в наукових дослідженнях і освітній діяльності, а з іншого, затребуваністю наших випускників у різних сферах в Україні і за її межами, дефіцитом висококваліфікованих кадрів для реалізації прийнятих Стратегій і Програмам розвитку країни і регіону. Саме тому Одеська національна академія харчових технологій готує спеціалістів для харчової, зернопереробної, нафтопереробної, холодильної галузей, сфери ІТ-технологій, ресторанно-готельного і туристичного бізнесу.

Сьогодні в академії функціонує 4 науково-навчальних інститутів, які поєднують 10 факультетів. Одним з найпотужніших є наш факультет Інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу, на якому навчаються понад 1000 студентів.

Становлення спеціальностей факультету починалося з 1977 р., коли на кафедрі «Технологія консервування» була відкрита вечірня та заочна форми навчання за спеціальністю «Технологія громадського харчування». Формували комплекс спеціальності провідні вчені та викладачі проф. Загібалов О.Ф., доц. Павленкова П.П., доц. Таланов П.О. та інші.

В 1994 р. спеціальність «Технологія харчування» була ліцензована на кафедрі Технології хліба, кондитерських виробів і громадського харчування, яку очолювала проф. Карнаушенко Л.І. Спеціальність активно розвивалась завдяки наполегливій праці проф. Козлова Г.Ф., викладачів Павленкової П.П., Новічкової Т.П., Салавеліс А.Д., Коркач Г.В., Калугіної І.М., Лебеденко Т.Є. та інших.

Спеціальність зразу набула популярності з боку абітурієнтів, а випускники стали затребуваними в закладах ресторанного бізнесу та на навчальній ниві. Перші випускники сьогодні успішні, активні і щасливі. Це директор ресторану готельно-ресторанного комплексу «Лондонська» Авелічев Л.В., адміністратор ресторану «Дача» Мелкумян А.К., управляючий мережі ресторану «Щастье» Проскурня К.В., к.т.н., доценти, викладачі ОНАХТ Федосова К.С., Харенко Д.О., Аветисян К.В., Демченко (Поплавська) С.О., Петросьянц А.П., викладачі коледжів, училищ Цвірінкалова Н.П., Гусак-Шкловська Я.Д., Костецька О.М., Удовенко О.В. та багато інших.

2020-04-29_1129

За наступні 20 років факультет і спеціальності, його структура зазнали суттєвих реорганізацій та розширення. Це пов’язано зі зростаючою популярністю спеціальностей у абітурієнтів, з модернізацію поглядів, більш серйозним відношенням на державному та особистому рівнях до якості харчування, змінами в пріоритетах економіки України та Одеського регіону, зміщення в бік інвестиційного і споживчого інтересів до ресторанно-готельного бізнесу, туристичної сфери та рекреації.

Розвиток факультету, спеціальностей і кафедр – це результат таланту і високої професійності, відданої праці і поєднання зусиль дружнього колективу: декана к.т.н., доцента Дишкантюк О.В., яка очолювала факультет з 2008 по 2020 рр.; завідувача першої випускової кафедри факультету Технології ресторанного і оздоровчого харчування д.т.н., професора Тележенко Л.М.; завідувача другої випускової кафедри факультету Готельно-ресторанного бізнесу д.т.н., професора Д’яконової А.К.; членів зазначених кафедр – д.м.н., професор Стрікаленко Т.В., д.т.н., професор Лебеденко Т.Є.;  д.т.н., професора Іванової Л.О., к.т.н., доцентів Салавеліс А.Д., Калугіної І.М., Біленької І.Р., Колесніченко С.Л., Дзюби Н.А., Бурдо А.К., Дідуха Г.В., Атанасової В.В., Золовської О.В., Кашкано М.А., Козонової Ю.О., Паскал Ю.Г., Новічкової Т.П., Коваленко Н.О., Федосової К.С., Тітомир Л.А., Саламатіної С.Є., Кравчук Т.В., Ряшко Г.М., Солоницької І.В., Халілової-Чуваєвої Ю.О., Харенко Д.О., Золотарьової Л.А.; к.т.н., старших викладачів та асистентів – Кисльова С.В., Лазаренко Н.А., Жмудь А.В., Голінської Я.А., Кожевнікової В.О.; асистентів, які працюють над кандидатськими дисертаціями – Михайлової К.А., Степанової В.С., Чебан М.М.,Ткачук О.В., Жовтяк К.О., Коротич О.М., Асауленко Н.В. та багатьох інших (Кафедра ГРБКафедра ТРіОХ)

2020-04-29_1108

Нині факультет Інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу – це сучасна корпорація з підготовки фахівців для ресторанного та готельного бізнесу за такими спеціальностями і освітніми програмами для першого рівня вищої освіти «бакалавр«:

  1. Спеціальність 181 «ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ»:

— «Технології ресторанного бізнесу»

— «Ресторанні технології здорового харчування»

  1. Спеціальність 241 «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА»

— «Готельно-ресторанна справа».

Для другого рівня вищої освіти «магістр«:

  1. Спеціальність 181 «ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ»:

— «Інноваційні технології ресторанного бізнесу»

— «Індустрія здорового харчування»

  1. Спеціальність 241 «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА»

— «Готельно-ресторанна справа».

Щороку до нас приєднуються близько 300 студентів.

Навчання на факультеті – це:

— спосіб отримати якісну вищу освіту, теоретичні і практичні знання та компетенції за самими затребуваними спеціальностями і напрямками від висококваліфікованих викладачів, а також провідних рестораторів, готельєрів, експертів, технологів, дієтологів м. Одеси і України; за міжнародною програмою обміну студентами «Erasmus» навчатися у Великій Британії, Португалії, Греції;

— можливість проходження стажування на провідних підприємствах галузі та вищих навчальних закладах в Україні, а також за кордоном: Пловдивському технологічному університеті (м. Пловдів, Болгарія), Вищій школі інформатики та мистецтв (м. Лодзь, Польща), Університеті Падова (Італія), в туристичній компанії «ТУРАЛ МЕНИДЖЪНТ» (м. Варна, Болгарія);

2020-04-29_1130

— пройти практичну підготовку на провідних підприємствах готельно-ресторанного господарства, оздоровчих комплексах, базах відпочинку Одеського регіону, Закарпаття, а також міжнародну практику за межами України – у ресторанах та готелях США (в рамках міжнародної програми «Work and Travel»), Франції (за договором з компанією FEFU), Греції (від компанії Muzenidis Travel, фото), Туреччині (від компанії Tez-Tour та Anex Tour), Німеччині (за договором з компанією МітОст), Чехії (Інституті готельного менеджменту, Прага, фото) Болгарії та інших країнах Європи. Щороку близько 100 студентів факультету проходять таку міжнародну практику!

— це незабутні враження студентського життя, свята, спортивні заходи, професійні (кулінарний конкурс BBQ) і не тільки конкурси, майстер-класи і ще багато цікавого

— це сходинка до успіху в цікавій і перспективній професії, крок до кар’єрного росту і щасливого активного життя.

2020-04-29_1130_001

Цінним і цікавим для студентів є курси лекцій та майстер-класи від відомих рестораторів Одеси, України та зарубіжжя.

В навчальній лабораторії кафедри Технології ресторанного і оздоровчого харчування за участю студентів, викладачів проходили зйомки телепередачі «Одеса готує обід»: 2014-2017 роки (ведучий Сергій Олех, більш ніж 100 випусків), 2017-2018 рр. (ведучий Геннадій Скарга, піврічний цикл).

2020-04-29_1130_002

В 2018 році філію кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування відкрито у готельно-ресторанному комплексі «Софія» в с. Поляна Свалявського району Закарпатської області. Студенти кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування проходять практику у ресторанному комплексі «Софія».

Головними досягненнями і гордістю є наші студенти і випускники, які працюють рестораторами, директорами, технологами, завідувачами виробництва, шеф-кухарями, дієтологами, консультантами з харчування, сомельє в ресторанах, кафе, закусочних, барах, при фітнес-центрах, також директорами готелів, начальниками відділів, адміністраторами, менеджерами, event-менеджерами, конференц-менеджерами в готелях, ресторанного-готельних комплексах, базах відпочинку м. Одеси, України і не тільки.

Це лише маленька краплинка, ким ми пишаємось….

2020-04-29_1131

2020-04-29_1131_001

Більш детально з нашими випускниками і їх досягненнями можна познайомитись на сторінках сайту факультету та кафедр «Випускники»

Отже прийнята на факультеті модель освіти і виховання забезпечує формування спеціаліста з необхідними базовими і інноваційними фаховими компетенціями, сприяє розвитку яскравої цілеспрямованої особистості, що є гарантом ефективного працевлаштування і кар’єрного зростання. А час, проведений в академії, запам’ятається студентським життям з яскравими враженнями, конкурсами, подорожами, відпочинком, спілкуванням з цікавими людьми!